Annonce

Annonce

Per Kølster står på talerstolen ifm. årets generalforsamling

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, er uforstående over for Christian Høegh-Andersens påstande om økologi. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Økologisk Landsforening om kritik fra DLF-formand: Det klinger hult

Politikerne gør økologien til et glansbillede og de konventionelle landmænd til skurke, mener DLF's formand.

Frøvirksomheden DLF's bestyrelsesformand, Christian Høegh-Andersen, mener, at politikerne med deres retorik gør konventionelle landmænd til skurke, når det handler om, hvilket landbrug er mest bæredygtigt. Det er et narrativ, han ønsker at gøre op med.

I et interview med AgriWatch giver han udtryk for, at der er skabt et skræmmebillede med brugen af sprøjtemidler og pesticider og argumenterer for, at kemi er nødvendigt for at forhøje kvaliteten af landbrugets produkter. Samtidig hævder han, at de pesticider, der bruges i dag, ikke ender i grundvandet.

Hans kritik er særligt aktuel efter landbrugsaftalen, hvor økologi nævnes som en del af løsningen på at nedbringe klimaaftrykket. Regeringen har en målsætning om, at arealet, salget og eksporten af økologi skal fordobles frem mod 2030, og aftalen afsætter flere midler til økologisk arealstøtte.

"Jeg ser hele landbrugssektoren som en del af den grønne løsning. Men dele af den økologiske produktion er heller ikke bæredygtig. De bruger også pesticider i deres produktion, og kemi der er godkendt til økologisk produktion. De har også en stor CO2-udledning - men det hører vi ikke meget om," siger han til AgriWatch, hvor han også tilføjer, at økologien bør konkurrere på markedsvilkår frem for at få øget støtte, og at flere økologiske afgrøder er faldet i pris på grund af manglende efterspørgsel.

"Det klinger så rungende hult"

Kritikken klinger dog hult, mener Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

"Når landbrugsaftalen rummer økologien, så er det glædeligt både for samfundet og for det marked, som beder om et alternativ. Og guderne skal vide, at ligesom konventionelle landmænd er udfordret på svingende priser – og altid har været det – så er økologerne det samme. Men at bruge det som et argument for, at økologien ikke har en plads i landbruget, er absurd. Og det klinger så rungende hult, når Christian Høegh-Andersen mener, at det økologiske landbrug ikke skal bygge på statsstøtte, når det øvrige landbrug igen og igen argumenterer for, at ’vores penge’ - dvs. den direkte støtte til landmændene fra EU og Danmark - ikke må fjernes," siger Per Kølster til Økologisk Nu.

Han minder om, at foreningen faktisk taler for at fjerne hektarstøtten for i stedet at lade den afhænge af, hvilke samfundsgoder landmændene bidrager med, eksempelvis i form af mere skov, rent drikkevand og et renere miljø. Derudover har foreningen presset på for at få introduceret klimaregnskaber som en del af reguleringen af landbruget og som grundlag for landbrugsstøtte, fortæller han.

"Økologerne taler meget om klima og behov for omstilling i retning af mere føde og mindre foder," siger Per Kølster.

Han mener samtidig, at det er både "usagligt" og "følelsesladet" at have - hvad han betegner som - blind tillid til, at den kemi, som anvendes i dag på marken, ikke også risikerer at ende i grundvandet på længere sigt.

Flere artikler fra samme sektion

EU kritiserer Danmark for manglende løsning på husdyrenes klimaaftryk og tabet af biodiversitet

Danmark er for uambitiøs med at få sænket klimaaftrykket fra sin husdyrproduktion, mener EU-Kommissionen. Til gengæld er der en smule ros for de økologiske målsætninger.

10-05-2022 6 minutter EU,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Økologerne og helhedsperspektivet skal på dagsordenen i det nye veterinærforlig

POLITISK KLUMME: Med udgangen af 2022 udløber Veterinærforlig III, og det varer ikke længe, inden forhandlingerne om et nyt Veterinærforlig IV går i gang.

02-05-2022 5 minutter Klumme,   Politik,   Økologiregler

Hjælp forskerne med at kortlægge biodiversiteten i København

København deltager endnu en gang i den verdensomspændende City Nature Challenge, hvor frivillige går på jagt efter vilde dyr, planter og svampe, som har tilpasset sig livet i storbyen.

22-04-2022 3 minutter Biodiversitet